W dniach 2-5 kwietnia 2019 r. w Bombay Exhibition Center w Mumbaju odbyły sę targi poświęcone branży mleczarskiej Indian International Dairy Expo.
India International Dairy Expo to targi obejmujące: hodowlę bydła mlecznego, weterynarię, przetwórstwo, pakowanie, zarządzanie jakością, dystrybucję, a także produkty mleczne. IIDE są jednymi z najważniejszych targów prezentujących indyjski przemysł mleczarski.

Strona wydarzenia: http://www.iideindia.com/
Indyjski rynek mleka
Indie są największym producentem mleka na świecie. Zauważalny jest stały wzrost w produkcji mleka, który na przestrzeni lat 2017-2018 wyniósł 176,35 milionów ton, co stanowi 6,6% wzrost w porównaniu do lat 2016-2017 (165,4 mln ton). Według indyjskiego Ministerstwa Rolnictwa produkcja mleka w Indiach w latach 2021-2022 wzrośnie do 254,5 miliona ton.
Indie są również największym konsumentem mleka na świecie. Kraj nieustannie stara się zwiększyć produkcję mleka, jego przetwarzanie i wprowadzanie do obrotu mleka oraz przetworów mlecznych, a także rozwijać infrastrukturę w celu usprawnienia dystrybucji produktów przemysłu mleczarskiego w całym państwie, co daje wiele możliwości dla zagranicznych firm.
Indyjski północny stan Uttar Pradeś to największy producent mleka w kraju. Kolejnym jest Radźasthan, gdzie około 75% ludności stanu mieszka na obszarach wiejskich i spośród nich prawie połowa zajmuje się mleczarstwem lub hodowlą bydła. Trzecim stanem pod względem produkcji mleka jest Gudźarat, który zapewnia prawie 7,75% udziału w całkowitej produkcji mleka w Indiach. Stan posiada spółdzielne mleczarskie oraz prywatne zakłady. Ponadto warto podkreślić, że indyjska firma Anand Milk Union Limited znana powszechnie jako Amul - największy indyjski producent mleka oraz produktów mlecznych w Indiach - ma siedzibę właśnie w stanie Gudźarat w mieście Anand. Inne stany odgrywające ważną rolę w produkcji mleka to Andhra Pradeś, Pendżab, Maharasztra, Harijana, Tamilnadu oraz Bihar.
Indyjski przemysł mleczny zaitnersowany jest współpracą z zagranicznymi partnerami przede wszystkich w kontekście nowych technologii przetwórczych usprawniających produkcję, dystrybucję oraz przechowywanie produktów mlecznych, a także samego mleka.